Forţe guvernamentale siriene înaintau luni seara către oraşul Suwayda, cu populaţie majoritar druză, în pofida opoziţiei Israelului, care a desfăşurat atacuri în sectorul în care confruntări armate între druzi şi beduini s-au soldat cu aproximativ 100 de morţi potrivit unei organizaţii nonguvernamentale (ONG), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Aceste noi violenţe intercomunitare ilustrează provocările cu care se confruntă puterea interimară a lui Ahmad al-Sharaa după ce l-a răsturnat de la putere pe Bashar al-Assad, la 8 decembrie, într-o ţară devastată de 14 ani de Război Civil.

Israelul, care a intervenit în ultimele luni în Siria - sub pretextul protejării druzilor -, a anunţat că a atacat în această regiune mai multe tancuri ale forţelor guvernamentale şi că nu va permite nicio prezenţă militară în sudul Siriei.

Aceste atacuri constituie ”un avertisment clar transmis regimului sirian. nu vom permite să li se facă rău druzilor în Siria”, a ameninţat ministrul israelian al Apărării Israel Katz.

Luni după-amiaza forţe guvernamentale, care au trimis întăriri importante în regiune, au preluat controlul Al-Mazraah, un sat druz aflat în apropiere de Suwayda, a constatat un corespondent AFP.

Aceste forţe, susţinute de tancuri, s-au desfăşurat în sat, unde se aflau, de asemenea, combatanţi tribali beduini, a precizat el.

”Forţele Ministerului Apărării se îndreaptă către Suwayda”, a declarat AFP un comandant al acestor forţe, Ezzeddin al-Chamayer.

Ministerul de Interne a anunţat că ”forţe ale armatei şi securităţii interne s-au apropiat de centrul” Suwayda.

Lideri religioşi druzi au făcut apel la calm, iar unul dintre cei mai influenţi, şeicul Hikmat al-Hejri, a cerut o ”protecţie internţaională imediată” a comunităţii sale, anunţând că refuză intrarea forţelor guvernamentale în zone controlate de către druzi.

În provincia Suwayda se află cea mai importantă comunitate druză don Siria, o minoritate esoterică provenind din islam de aproximativ 700.000 de membri în Siria, prezentă de asemenea în Liban şi Israel.

TEMERI DE MASACRE

”Ne este foarte frică, obuze cad peste noi. Circulaţia este paralizată pe străzi, iar magazinele sunt închise”, a declarat AFP un bărbat, la Suwayda, Abu Taym, în vârstă de 51 de ani.

Un număr mic de locuitori a participat la funeraliile combatanţilor ucişi, potrvit unui fotograf AFP.

”Ne temem că scenariul litoralului se repetă”, a declarat AFP o femeie, Amal, în vârstă de 46 de ani, referindu-se la masacrarea a sute de membri ai minorităţii alawite, în martie, masacre imputate unor grupări aliate forţelor de securitate siriene.

”Noi nu suntem împotriva statului, dar nu vrem să ne predăm armale fără să existe un stat care să-i trateze pe toţi în mod echitabil”, a explicat ea.

Ministrul Apărării Mourhaf Abu Qasra le-a cerut pe X militarilor ”să protejeze cetăţenii” de ”bande în afare legii” şi ”să reascuă stabilitatea în Suwayda”.

Potrivit Observatorilui Sirian al Drepturilor Omului (SOHR), 99 de persoane au fost ucise în confrunătri armate - începând de duminică -, inclusiv 60 de druzi, majoritatea combatanţi, dar şi două femei şi doi copii; 18 beduini; 14 membri ai forţelor de securitate şi şapte bărbaţi înarmaţi neidentificaţi.

Ministerul Apărării a anunţat 18 morţi în rândul forţelor armate.

AUTOSTRADĂ ÎNCHISĂ

Ministrul de Interne  Anas Khattab a estmat că ”lipsa instituţiilor de stat, militare şi de securitate” este ”o cauză majoră a tensiunilor persistente în Suwayda”.

O autostradă care asigură o legătură între Damasc şi Suwayda a fost închisă luni, potrivit corespondentului AFP/

Tensiuni existau latent după ciocnirile interconfesionale din aprilie între combatanţi druzi şi forţe de securitate în zone druze situate în apropiere de Damasc şi Suwayda, soldate cu peste 100 de morţi.

Membri ai unor triburi beduine sunnite din Suwayda au participat la confruntări armate alături de forţe de scuriatte, potrivit SOHR.

În urma acestor confrunătri, Israelul a invocat protecţia druzilor, pentru a justifica mai multe atacuri în Siria.

La acea vreme, lideri locali şi religioşi au încheiat acorduri, în virtutea cărora combatanţi druzi asigură începând din mai securitatea în această provincie.

După înlăturarea lui Bashar al-Assad, răsturnat de la putere de către o coaliţie de rebeli islamişti sunniţi, violenţe împotriva comunităţii alawite - soldate cu peste 1.700 de morţi -, iar apoi împotriva druzilor şi un atentat la o biserică creştină, la Damasc, în iunie, au zdruncinat încrederea în capacitatea noii puteri de a proteja minorităţile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.